pesan pada diri tabahkan hati kuatkan semangat. pesan pada hati kukuhkan iman banyakkan zikrullah. pesan pada naluri jangan mengeluh dan kecewa. tiada daya dan rezeki melainkan dari Allah. dugaan itu suatu tarbiah kehidupan :)

Thursday, February 16, 2012

#7 : Kerisauan

" tak abes abes dengan masa depan dia " luah adik saya bosan. 

*senyum*

Bismillahirrahmanirrahim.

Sejak dua tiga menjak ni saya terlalu risaukan masa depan saya. Tertanya-tanya pada diri nak kerja apa? Kat mana? Nak beli kereta bila? Beli rumah bila? Mampukah saya? Paling tak disangka boleh minta pendapat ibu nak beli emas,haha.. Ibu pun dah naek hairan, anak yang lebih suka pakai gelang kayu daripad gelang emas boleh tanya soalan macamtu. Jawapan saya? Bukan nak pakai, ni demi masa depan.....

Teringat semasa berjalan dengan housemate di pasaraya Giant, masuk ke bahagian baju kanak-kanak. Semua baju comel comeeeel. Eh apa kaitan?hehe.. Kaitannya adalah

" eh korang, kalau beli baju ni sekarang then simpan sampai dah ada anak nanti logik tak? " 

=.=''

Apekah Nur Aqila Aminuddin?! Sendiri pun tak sangka boleh keluar soalan macamtu. Tapi apa yang saya tahu masa tu saya hanya memikirkan bahawasanya zaman akan datang barang-barang confirm makin mahal so bila beli sekarang murah la sikit. Apa? Salah ka? Baju kanak-kanak mahal kot. Kalau sekarang dah mahal, nanti lagi la mahal.. Huhu... Oke jawapannya memang tak logik sebab baju kalau simpan lama-lama akan reput. Tu membe la cakap.. So daripada beli baju baek beli kuali ke periuk ke peti ais ke. Tu pn membe yang cakap. Nak jimat sangat, kan dah kena. Fine...

Bila fikir-fikir balik, melampau betul tahap kerisauan saya tentang masa depan. Hinggalah terbaca sebuah buku ni, tajuknya La Tahzan For Every Muslim. Smile & Enjoy Your Life. Senyum & Nikmatilah Hidup Anda karya Mahmud Al-Mishri. Petikan menarik dalam buku tersebut yang ingin saya kongsikan disini adalah

Di saat pagi jangan menunggu datangnya petang. Ertinya kamu hanya hidup untuk hari ini maka jangan bersedih mengingati masa lalu dan jangan gelisah menghadapi masa akan datang. Kamu mesti tetap bekerja dengan hari-hari kamu dan takdir tidak akan mengubah hidup kamu dan terus jaga setiap saat dengan amal amal soleh yang berguna untuk akhirat kamu..


Terus tersedar dari kerisauan yang berpanjangan. Untuk apa saya risaukan itu semua. Apa yang penting sekarang adalah masa untuk berusaha. Kalau asyik risau tak guna jugak. Macam pakar motivasi pernah cakap (yeke?), jangan fokus pada masalah tetapi fokus pada cara untuk menyelesaikannya. So saya ubah sket jadi jangan fokus pada perkara yang dirisaukan tetapi fokus pada cara untuk memastikan apa yang dirisaukan itu tak terjadi :)

Kalau anda perasan, memang saya risaukan tentang masa depan. Tapi semuanya berkaitan dengan duit kan? Teruk, saya tahu. Daripada risaukan duit lebih baik risaukan amal ibadah yang tak cukup. Duit bukan boleh bawak mati tapi amal ibadah yes boleh. Baru-baru ni saya belajar sesuatu mengenai duit dan ya, duit adalah sesuatu yang menakutkan. Percayalah...

Rasulullah bersabda " generasi pertama umat ini baik kerana mempunyai sifat zuhud dan yakin yang kuat, hancur umat berikutnya disebabkan tamak dan angan-angan yang panjang "

Empat perkara yang memberi kesusahan dalam hidup adalah :

1. Mata hati yang tertutup oleh kebenaran
2. Hati yang keras
3. Panjang angan-angan
4. Tamak terhadap kehidupan dunia

Maka sama-samalah kita berusaha menjauhinya ^^

p/s : lama tak update. maaf
p/s lagi : saya ni nak jimat sangat ke kedekut sebenarnya? confused
lagi lagi p/s : ada lesen tapi takde keyakinan nak drive. memang geram kat diri sendiri

[qilaamin]
160212
18:12

2 comments:

saya said...

qila, sama la kita utk point 3 tu.

ada lesen, tapi takde keyakinan nk drive sebab hari tu kita terlanggar motor orang :(

tapi sekarang, kita tryyyy jugak nak bawak lagi walaupun cuak2 jugak. hehe. awk pun try jugak tau!

qila~ said...

waa yg tu mst fobia kejap kn? org dah 3 tahun lbh dpt lesen boleh kira dgn jari ja bpe kali drive,huu..

ok2 inshaAllah akn diusahakn ^^

semangat! semangat!