pesan pada diri tabahkan hati kuatkan semangat. pesan pada hati kukuhkan iman banyakkan zikrullah. pesan pada naluri jangan mengeluh dan kecewa. tiada daya dan rezeki melainkan dari Allah. dugaan itu suatu tarbiah kehidupan :)

Friday, October 30, 2009

jangan bersedih lagi~

~

sebelum exam far semalam,saya menelefon ayah dan ibu untuk mendapatkan sedikit kata-kata semangat untuk menjawab soalan..bak kata orang,nak mintak berkat..

ayah seperti biasa ~ angah jawab elok2,banyak2 kan selawat,insyaallah boleh jawab..

ibu juga ~ angah buat betul2,ibu n ayah doakan,insyaallah..

bila saya mendengar suara mereka,rasa takut dan risau untuk mengambil paper yg dikate kn killer paper bagi pelajar diploma itu,semakin berkurangan..

sehinggalah keluar dari bilik peperiksaan,sy masih tersenyum sehingga kan ditegur oleh seorang sahabat,wah qila hepi je ek... sy tau dan semua yg mengambil paper tue tau soalan nya memang susah, bagaimana sy masih boleh tersenyum lg...?? bagi sy,perkara dah lepas,lepaskan..mengapa perlu di ingat lagi..teruskan usaha untuk paper yang seterusnya..

masa bukan boleh diundur seperti kita memutar jarum jam kebelakang..masa tidak menunggu kita,sebaliknya kita yang kena mengejarnya..ia semakin kedepan,jika kita sibuk memikirkan perkara yg lepas,bagaimana nak menghadapi perkara2 akan datang yang lebih mencabar dan rumit..serahkan semua nya kepada Allah..setelah doa dan usaha,bertawakal saja lah..

sy tau,cakap memang mudah,tapi bak kata sahabat sy ~ aku sedih kalau aku tau soalan tue senang dan aku dah belajar tapi aku tak boleh buat..tapi aku tak sedih kalo soalan tue memang susah tapi aku tak boleh buat..dah soalan memang susah,nak buat macamana lagi.. hmm..sy setuju,dan kata2 dia nie la yg membuatkan sy kembali bersemangat..thanks sahabat~

buat sahabat2 sekalian,ayuh bangkit...jangan menyesal dan bersedih dengan paper yg lepas...teruskan usaha untuk score paper yg seterusnya..jika kita usaha,insyaAllah Allah akan beri ganjarannya..

Abdullah ibn Masud berkata :

“Saya belum pernah menyesal melainkan penyesalan saya pada hari apabila terbenamnya matahari, semakin singkat umur saya ini, sedangkan amalan saya tidak bertambah...”


 

Tuesday, October 27, 2009

istiqamah~

bile bace en3 aku yg sblm2 nie aku perasan byk perkara2 tak penting yg aku tulis...mane pegi niat asl aku wat blog nie...hmm..

Tujuan berniat terbahagi pada dua. Pertamanya, bertujuan membezakan status antara amalan.. Ia pula terbahagi dua.. Pertamanya niat yang bertujuan membezakan antara amalan adat dan amalan ibadat..Keduanya, niat yang bertujuan membezakan untuk siapa seseorang itu beramal...

Ulama ada berkata: Boleh jadi suatu amalan kecil menjadi besar kerana niat dan suatu amalan yang besar menjadi kecil kerana niat. Sesuatu amalan dibalas berdasarkan niat pelakunya.

tapi aku ngaku kdg2 aku prlukan tmpt untuk luahkn prkara yg tak berkaitan dengan dakwah melalui penulisan...so, skrg aku da jumpe tmpt tue...insyaAllah untuk blog ni aku akn lebih fokuskn kmbali kat niat asal aku~untuk berdakwah..sampaikanlah walau hanya dgn satu ayat..at least aku cube  :)

semoga aku istiqamah~~ amin....

** Ya Allah,semoga segala perkara yang aku lakukan itu adalah dengan niat yang betul dan diredhaiMu...

Monday, October 26, 2009

cinta dan benci~

~
~
“ Cintailah apa yang kamu cintai sekadarnya saja,
boleh jadi apa yang kamu cintai itu
menjadi sesuatu yang paling kamu benci pada suatu hari nanti..
Bencilah sesuatu yang yang kamu benci sekadarnya saja,
boleh jadi ia akan menjadi sesuatu yang
paling kamu sukai pada suatu hari nanti...” 
~
[ Hadith Riwayat Tirmidzi ]
~

Sunday, October 25, 2009

aku bukanlah superwOman~

currently tgh dOk dgr lgu akim~bengang 

kat carta hOt fm..

makin bengang di watnye dgr lgu nih =P

smbil wat maf + pOst en3 baru...

fuy0oo0...!!

3 keje dlm 1 mse = white cOffee 3 in 1 tue..

hehehe~

[ qila,nape anda sgt bajettttt...!!! ]

** 5 jam lg nk balik mlaka suda...  (".)

Saturday, October 24, 2009

antara kenangan terindah dlm idopku~

~
~

bru pas study maf 33o..penin+pnat *_*
so bukak le my incik acer..
pastu konon nak ssun pic2 yg b'sepah kat 10o1 folder yg ade..
tibe2 t'nmpak pic nie...
~
ahaa..pic zaman mtrik aka zaman ktmbaman mlnde diri,haha..
btOl ler,qila sgt tmbm mse nie..
dpt geng yg bile anta msg wktu ptg2 b'bunyi cmni
"qila, jom turun cafe~"
tue tndenye sik fan time,hehehe..
baek~~sy trun skrg..!!
~
akhirnye...
amek..tros brat nek 5o+
tapi takpe,sy tak slh kn korg pn..
mmg sy suke mkn,so wat =P
~
pic ni tak silap sy d'ambil mse ktorg
[ ktorg~ sy,besah,bedah,sarah,yan n ainnur ]
jln2 sedut angin ptg di kmj...
sgt seronok~nek beskal,tgk org men rgbi,mkn eskrem..
yg paling tak bleh lupe bile sarah n ainnur b'borak psl proses ftosintesis bla3~
mse tgk pkok2 kat situ..
hellooo,qila d'sni ok..nnt sy ckp psl debit kredit bru tau,haha..
btw korg mmg rOomate yg 'giler'..!!
~
i miz my mtrix time,already~~
bile pk kn blik,nk gelak pn ade..
mse kt mtrix tak sabo2 nk msok u..
da msok u,rse cm nk stay je kt zmn mtrix wat slamenye..
apekaaahhhh..
mne buleh qila,hang mkin m'besa..
tak kn nak dok mtrix je..
lectrer pn bOsan nnt dok hadap muke hang jer..
owyeke,ayah aji x suke eh....hehe..
~
skrg nie pun msing2 da bwk hluan sndri..
besah di utm,bedah di ukm,ainnur n yan di uitm s.alm,sarah plak kt ipts mne ek,lupe lak..
huhuhuhu..
kalo la korg bace blog sy nie..
[ ade yg bace ker.....]
~
em sy juz nk korg tau yg
sy~nur aqila aminuddin, ic num 890923-**-****
ingin mengatakan yg
sy rindu sangat dgn korg sume..!!
~
wat yan,besah n bedah,sy tak bayo2 lagi sewa bilik kat korg ek..
perlu kerrrrrr,haha..
tapi nak gtau la,
bilik korg mmg bez sbb tue muke nie je slalu lepak+mkn+tido situ..
mcm da takde bilik sndri plak,haha..
sape sroh korg alu2 kn kdtgn sy.. ^_^
~
sy sentiasa berdoa semoga hubungan persahabatan nie b'kekalan hingga ke akhir hayat hendaknye..insyaAllah,amin~~
~
k la,nak stop sini..puas da m'bebel..
actually da pnt menaip,ibu pun da pggil~~
sy undur diri dulu para pmbce skalian..
salam...(",)v
~
** bile student akaun,fzikal n bio bergabung~idOp mmg ceria...!!!

kisah pagar,ic dan ibu~

balik umah kali nie,byk perubahan berlaku..sampai2 je smlm,tgk byk bhn binaan kat hlmn umah..ibu gtau,umah nie nk dibina pgr..emm,makin kecik la hlmn umah..aku  tak bpe suke sgt,rase cam terhad je pemandangan bile de pgr nie..tp nk wat cmne,ni bkn umah aku,nie umah pusaka atok,so ibu n adk brdiknye la yg decide nk bina pgr tue..ikut kn aje la,hehe..

smlm mse tgh dduk2 rht kn mnda,afiq dtg kat aku..dia tnjuk ic baru dia..emm..da ade ic adk bongsu aku nie..tue maknenye dia da bsr..taon dpn da nek form 1..risau gak aku kat dia..cmne la mse dpn dia nnt.. [pdhl mse dpn aku pn blm tntu,hehe..] ank lelaki tunggal kan,so mmg kena rsau kan dia..bile dia bwk balik kwn,aku rsau gak kot2 dia b'kwn dgn org yg slh..tapi Alhamdulillah stakat nie sume kwn2 dia aku tgk ok..skrg nie pun d'sbbkn da abes exm upsr,makin byk la aktvti dia dgn kwn2..balik nie pun aku tgk dia bz dgn projek gnung brapi dia tue,hehe..aku slalu b'doa moga2 dia jd ank yg soleh,berjaya d'dnia n akhirat,amin~~ 

lagi 1 cite mnarik,ibu dapat anugerah khidmat cmrlang kat pjbt dia..tahniah ibu..!! aku bangga dgn ibu..ayah slalu ckp kt ktorg '' bkn sng nk jumpe ibu cam ibu korg nie tau..ape yg korg nak mkn ibu mskkn,ape yg korg mntk,ibu belikan..bangun pg ibu kejot..balik skola ibu jmput..pnah tgk ibu m'bbel..?? jrg kn..'' [ a'ah mmg pun..nk d'ikutkn ayh lg kuat m'bbel..eh,bkn m'bbel tp nasihat sbnanye kn ayh,hehe..] emm,aku tau..aku bersyukur sgt3 ade ibu mcm ibu,Alhamdulillah~~  ape yg mnariknye, aku dgn ibu stdy di 1 skola menengah yg same..tapi ibu zmn 70an la,hehe..sek.men.(p) sultan abu bkr..tak sangka btol..taste kite same kn bu =P sayaaaaanng ibu sgt3..!!!!!

k la,tue je cite bez yg nk d'share b'sme..kalo bosan bace mtk maaf la ye..

wif my little bro'

wif my sweet ibu

** mcm2 cite ader..kn aku da kate,balik umah mmg  s.e.r.o.n.o.k...!!  ^_^


Friday, October 23, 2009

minah yg unpredictable~

tak ramai yg tau aku suke hujan..

kalo da ramai yg tak tau aku suke hujan,mst ramai yg tak faham nape aku suke hujan..tapi takpela,yg tak tau n tak faham tue,tak perlu la tau n tak perlu la faham..coz korang akn pning kpla..terpaksa mkn pnadol lak nnt,hehe..

btw,ade dak comey gtau aku,tak elok mkn pnadol slalu coz akn effect ksihatan kite..tak skrg,mybe tua nanti..tue pun kalo pnjg umo..so,slgi bleh thn sakit kpla tue,thn k..hehe..gnti la mnum 10o plus ke ape kn..

b'balik smule kat cite hujan nie..da bpe ari tak hujan..so aku rindu sgt2 kat hujan..yg btol2 knl aku je tau nape aku sgt2 m'mrlukan hujan,hehe..

pk2 balik,aku mmg tak tau b'syukur,huhu...Ya Allah,teruk btol kan..aku sedar yg aku tak tau bersyukur ats nikmat mentari yang Allah bagi tue bile aku sgt2 perlukan cahaya matahari mase kelas tadi..tak tau nape,tibe2 rase sgt3 nak kena cahaya matahari..sampai sanggup selak bidai tingkap kls tue,hehe..org len dok bising2 silau..tapi aku tak peduli,aku nak jgk kena cahaya matahari..!! hmmm..smlm rindu hujan,arini perlukan matahari plak..mmg unpredictable la minah sorang nie kn...

Allah tue memang Maha Mengetahui,Maha Bijaksana..ade sbb Dia turunkan hujan n ade sbb Dia munculkan matahari..kite je sbg hamba Dia tak reti2 nak bersyukur.. [ aku sebenanye,huhu..]

mtk ampun n maaf kat sape2 yg bace post aku nie..aku psti korang pun bkl mngalami mslh sakit kepala yg terrlampau akibat m'bce post aku yg kdg2 merepek nie..bukan ape,tak sume benda aku bleh share dgn mnusia..kalo share pun lagi mnyusahkan dorang,baek aku merepek kat sini..nak pendam perasaan sorg2 da tak larat da..sakit..nk tulis kat diari,buku diari pun takde,hehe..lagi skali aku mintak maaf pada spe2 yg terbace post nie ek..mcm buang mse je bce kn,huuhuuu..tapi nk wat cmne,aku terpkse luahkan gak =P

** skarang aku suke dua2~ hujan+matahari (",)v Thanks 2 Allah.....!!!!!!!!!!!

letih~

tak yah bace post nie..tak penting pon..

juz luahan ati seorang yg kesah...

waaaa,nape aku kesah sgt nieeee....

ngade2 btol ! bia la dia..

~

encik hujan da lme tak datang..

hanya mentari yg menemani..

di mane kamu wahai hujan.....???

cepat la datang bawa aku pergi...

** qila,sila tido skrg..!!

Thursday, October 22, 2009

tak abes2 dengan rindu~


cOmeynye, Alhamdulillah..

saye rindu kat adik saye..

sangat2 rindukan dia..

^_^

esok saye nak balik umah..

x sabonyer~~

nantikan kepulangan ku wahai orang muar sekalian...

hehehehe...

mOod saye : sangat3 baek....!!!!!!!!!

Wednesday, October 21, 2009

kongsi bersama~


aku tau aku tak sempurna,

tak sekuat dan setabah yg len..

tapi s'kurang2nya aku cuba..

~

. . Doa Mohon Dikurniakan Ketabahan & Kecekalan Dalam Menuntut Ilmu . .

Ya Allah, aku memohon kepadaMu keteguhan dalam urusanku,

dan aku memohon kepadaMu ketetapan dalam pimpinan, 

dan aku memohon kepadaMu untuk dapat mensyukuri nikmatMu 

dan beribadah kepadaMu dengan baik..

Dan aku memohon kepadaMu dari setiap kebaikan yang Engkau ketahui,

serta aku mohon kepadaMu dari segala dosa yang Engkau ketahui,

kerana sesungguhnya Engkaulah Dzat yang Maha Mengetahui setiap yang ghaib..

amin Ya Rabbal a'lamin ~~

[ Riwayat al-Tarmizi ]

~

dipetik dari buku " 1o1 adab dan petua kecemerlangan pelajar " hadiah dari ibu tercinta  ^_^

~

** doa,usaha,tawakal..never give up !! (",)v 

Tuesday, October 20, 2009

drama bisu~

baru lepas presentation etr 30o..

sangat3 lega..  ^_^

biz plan nie,  60% dari result final..

byk tue...

biz kitorang ~ baby care nursery,comey3...!!

jge2 baby  (",)v

so lepas da selesai sumenye,

ati senang,tibe mase utk makan..

coz perut da maen lagu rock,hehe..

okeh2 jom gi makan..kiri kanan kiri kanan~

jap2 kite posing kat tangga jap,hehehe..

emmm..korang,kite nak makan ape ek..???


farah : cepat la korang,panas nie..nak makan ape...???

qila : aku tak kesah,ko nak makan pe..??

paie : ha cepat la decide,aku nak blanje ni...

zaty+zaimah : a'ah la, cpt sket orang da dok tgk2 kite ni,mlu ler..


qila : waa..paie nak blnje..??? ha,bleh la kite makan yg bez2 n mhl2 arini....
`
zaimah+zaty+farah : setuju.....!!!!!!!!!
`
dlm ati paie ~ memang aku blanje,tapi pakai duet korang la,hahahaha..
`
`
** hijau itu menawan hatiku.............!!! (",)v

Monday, October 19, 2009

oren~oren


hepi3 coz kemeriahan memasak didapo tadi

berjaya mengubat sedikit sbyk rse rindu ku pada family....!!

macam bese, ketua chefnya zaimah

dan para pembantu nya ~ paie,fatin,farah, n aku..

[ qila bantu ape je..?? bantu sebok2 ade la,hehe..]

utk berbuka arini kitorang prefer utk m'masak...

terlebih rajin plak kot,hehe...

antara laok2 nye :

1) msk lmak nenas ikn msin..[ terer ler dorang msk,aku tgk je,hehe..]

2) syur kobis goreng..[syur yg tkak ni paling bleh trima,haha..]

3) taugeh masak air..[comey btol rupenye,tapi sori qila tak mkn taugeh la,huhu..]

4) tempe goreng..[fevret,tapi ku bkn jawa..]

simple je kn,laok orang bujang katekan,hahahaha..

yang paling penting air oren susu n carrot susu buatan aku ye..

kate dorang oren susu tue cam rase yogurt oren,sedap..  ^_^

waaaa...btol ke..??? hehehe...

trimas3 (",)v

dak ni terer wat air tapi tak terer masak lg,cmne..ish3 =P 

** bleh bkak biz jual air oren susu nie,hahaha..apekah..?? sudah qila..

Sunday, October 18, 2009

rindu tak terucap~

tepat pukul 6.46 ptg,fon aku berbunyi...tertera nama 'Ayah'..

cepat2 aku angkat..selesai bertanya khabar semua,aku tanya ayah n ibu tengah buat ape..

ayah : tengah lipat baju dengan ibu,tue teringat angah..rindu kat angah..

tros aku berlari ke tingkap untuk mendapatkn lebih banyak udara,coz aku da mule sebak n confirm akan menangis..

lipat baju~memang antara aktiviti wajib yang aku akan wat same2 dengan ibu n ayah kalo aku ade kat umah..hmmm..

bile ayah kata rindu,aku nak balas 'angah pun rindu' tapi tak terlafaz ayat tue..mulut aku memang berat nak lafaz kate2 cmtu,huhu...

aku bagitau ayah,exam da dekat..nanti lepas exam insyaallah aku balik..

ayah : takpe,angah utamakan belajar dulu,nanti abes pekse balik la...

aduuhh..rindu sangat2 kat ayah..huhu..

kemudian tue,aku bercakap dengan ibu pula..

ibu : angah dah makan..??

Ya Allah,ibu macam tau2 jer..arini memang aku sangat lapar,makan pun lewat..nasi+tlur goreng+ikan masin+kicap...tue je lauknya..tapi ibu tak perlu tau itu..aku bersyukur,masih diberi Allah rezeki untuk hilangkan rasa lapar tadi..Alhamdulillah.. 

teringat pule kat masakan ibu..rindu sangat2 kat ibu..huhu..

puas berborak,kami tamatkan perbualan..

tanpa buang mase aku berlari ke toilet..

air mata mengalir  T_T

aku memang tak setabah orang lain..

berpisah jauh beribu batu tue perkara biasa bagi mereka..

tapi bukan aku,aku tak kuat..

biar orang nak kata ape..aku bahagia camni..

ibu n ayah lebih penting..

Ya Allah,kau panjangkan lah umur kedua ibu bapaku..beri lah aku peluang untuk membahagiakan mereka dan membalas jasa mereka..amin~~~

** berjauhan,mampukah aku......?

Saturday, October 17, 2009

jadual exam ku~


tgk ler jadual exam saya yang berwarna warni nie...

opsss,ni bukan saya yang buat..

mestilah zaty,roOmate ku tersayang yang wat kan..

lawo kn tulisan beliau..??

wah,puji lebih nie..

thanks ek zaty,anda mmg sangat rajin..

[ sangat,iye btol..]

** tinggal 11 ari nak exam........!!!

suda bersediakah....??

`
`
`
biler buku2 rujukan suda memenuhi meja
`
`
biler nota2 baru dan juge lame di kumpul semuanye
`
`
biler stok minuman 3 in 1 sudah tersedia untuk mengelak ngantuknya mate
`
`
biler stok pen fevret faber castell 0.5 telah dibelinya
`
`
dan akhir sekali biler zaty berkata
" qila,arini last bukak laptop ye "
tapi zaty
" takde tapi2 ini arahan,pas abes exam bleh bukak smule "
`
`
itu petanda final exam bakal
tibe....!!!!!
`
Ya Allah,cabutkanlah ketakutan dari hatiku,gantikanlah ia dengan ketenangan..
Bukakanlah pintu taubatMu agar nur menembusi sanubariku,
pintu rezekiMu agar rezekiku melimpah ruah,
pintu langitMu agar para malaikat mendoakan kejayaanku,
dan pintu rahmatMu agar usahaku selama ini diberkatiMu..
Kau sendiri menyaksikan usahaku
maka permudahkanlah perjuanganku ini..
amin Ya Rabbal A'lamin~
`
** so gud luck wat sumer membe yang bakal menduduki final exam ujung bulan nie ye..!! (",)v
moga redha Allah sentiasa mengiringi kita,insyaAllah..

Thursday, October 15, 2009

bz..bz..bz..

minggu ni minggu bz sedunia saye..
*_*
ader 1 kuiz + 1 test..
pastu nk kne anta biz plan etr 3oo..
nk study lagi,nasib esk takde kls..
emm..
korang mesti tertanya2
bz2 pun smpat gak wat post bru qila nie..
hehehe..
bkn ape,ia m'bntu mengurangkan stress saya..
betol..
[ sambil anggukkn kepala.. ]
disebabkan k'bzian tue sedang mlnda idop saye n kwn2,
ktorg m'ambil kptusn utk lunch mc'd je arini..
[ mls nk msk sbnanye,ish3.. ]
ape yg penting
sundae strawberry musti ader..
mkn sundae je da knyang,lalalala~
smpai je kat mc'd tadi
saye nampak
ini
mereka nie saya tak kenal pun..
tapi mereka sangat3 comey..
skali lagi
SANGAT COMEY ye..
hope mak dorang nie tak marah le 
saya curik2 amek gmba ank2 dia,hehe..
**  jap,nak pesan sket..
walaupun kite bz dengan hal2 dunia,hal2 akhirat jgn dilupe ye..(",)v

Wednesday, October 14, 2009

pegi la~

in a   http://www.emocutez.com  moOd
.
.
nape ek mkin dekat nak exam mkin beso rase 'M' tue...
tapi
kadang2 jela rase tue datang..
bukan slalu,tak elok..
.
emm,korang pena rase x..??
jujur k =P
.
Ya Allah ape nk jadi ni qila,heheh...
.
syuuhh~~ pegi le maen jaOh2 wahai perasaan...
.
syaitan mmg kuat ggu time2 camni kn..
so aku kene kuat m'lawan..
kalo tak nnt 'dorang' bertepok tangan plak..
jangan kasi can,huh..
.
.
.
** rindu kat ibu+ayah+yo+afiq (".)

Tuesday, October 13, 2009

kiz ppi ayah n ibu..??

baru balik dari majlis pemantapan nurani kat kampus tadi..penceramah jemputannya ialah Dr. Mohd Azmi Mohd Shah...sangat seronok dengar beliau berceramah,sambil diselangi gurau senda,hilang rase stress..yela,ketawa kan penawar duka  ^_^

takde topik khusus,sume perkara beliau sentuh..dari bab hati,bab tanda2 ahli syurga dan neraka, hinggalah ke bab kekeluargaan islam...kalo da start cite pasal ibu bapa ni yang aku lemah..sebak ler..psni da tak dpt balik muar lg..kne tggu abes exm,huhu..[ tabah la wahai hati..!! ] org slalu m'pertikaikan nape aku suke sangat balik umah..aku bukan anak manja..macam Dr. tue cakap,lebih baik luangkan mase dengan ibu bapa drpd dengan membe2 sendiri...selagi ada masa nie la bek kite gunekan sepenuhnya untuk bersama dorang..aku setuju 200%..

pastu beliau tanya,kalo jumpe ibu n ayh,cium tak tangan dorang,kiz tak ppi dorang..?? [ ni bukan kiz cam datin2 tue,laga2 ppi jer..ni betul2..] aku percaya ramai orang besenye kiz ppi ibu tapi jarang kiz ppi ayah..aku pun camtu,rase segan,hehe....emm,teringat kat ayah..ada la 1 ari ni ayah cite kat aku bhwasanya dia la yang mula2 kiz ppi atok n nnek aku pastu m'jd ikutan adk bradik dia yang len..ayah sangat bangga mse cite tue,aku tau ayah mmg anak yang sangat2 baik..aku pun harap aku bleh jadi cam ayah..insyaallah~

pastu ayah kate takkan masa ibu bapa da meninggal,baru kite nak kiz jenazah dorang..?? da terlambat... [ uissh,same sebijik cam Dr. tue cakap tadi..] mase tue jugak aku rase bersalah,sebak,takot..aku tak ready lagi nk hadapi smua tue..mase dpt tau ayah pengsan kat pjbt aritu pun aku da rsau sgt2..alhamdulillah takde pape..ayah letih pose je kot..

b'balik smule kat cite kiz2 ppi ni...aku tau,ayah bangga tgk aku kiz ppi ibu..dia cite kat aku tue pun sebab dia sebenarnya t'ingin nak ank2 dia kiz ppi dia jgk...dia rindu..ank2 makin besar,dduk pun jaoh2..[ aku jaoh ok,luar muar tue jaoh la =P ] lagi2 plak aku ni yang mmg boleh dikategorikan sbg 'anak ayah' ,hehe..so dalam 2 3 bulan nie aku baru start kiz ppi ayah bile jumpe or nak berpisah dengan dia...aku tgk ayah hepi...mst ayah rase sangat d'sayangi..yela,aku nie kan tak suke sgt menunjukkan perasaan,so jarang la nk bermanja2 dengan ayah..[ mase kcik2 boleh la..] tapi bergurau mmg selalu,kan ayah kan,hehe..emmm,rindunyer~~~ padahal baru balik umah mggu lpas...[ korang tak kan faham,hehe..]

sekarang ni aku still berusaha utk jadi anak yang terbaek buat ibu n ayah..so same2 la kite b'usaha ek..bahagiakan dorang selagi boleh..sentiasa la ingat bahawa redha Allah tue bergantung pada redha ibu bapa kite..

** emm,bile ibu mula masak ubi rebus...adoii,bertambah2 rindu~~ (",)v

senandung pagi~


jari jemari da capeq menaip asssignment,

so kite menulis pule~~

[sempat aje kamu nie qila..eh,mustii.. =P ]

yang penting study audit still enjoy macam bace komik smbil makan keropok ikan cap kipas ketam [apekahh??haha..] dan ditemani pule sore noh hujan yg berlagu di telinga,kann3..??

hehehe...

** wat sumer membe yang bakal amek test audit hjung mggu ni,gud luck k..

kiter wat yang terrbaekk..qila buleh..ganbatte..!! (",)v

http://www.emocutez.com

Sunday, October 11, 2009

i luv september~

ustazah penah bagitau,ramalan masa depan or tilik nasib tue syirik..memang betul..tapi kalo membaca personaliti diri,itu bukan menilik nasib coz kita bukan meramal masa depan kita..ia membantu kita mengenali potensi diri,kelebihan mahupun kelemahan..at least boleh la perbaiki apa yang patut...

so ni juz nak share mengenai kajian  selama 25 tahun Dato' Fadzilah Kamsah berkaitan personaliti diri berdasarkan bulan kelahiran..disebabkan aku lahir dalam bulan september,ade pasal bulan september jela ye  ^_^

[ S.E.P.T.E.M.B.E.R ]

 
• Sangat bersopan santun & bertolak ansur.

[takdela sangat sebenarnya,huhu..]


• Sangat cermat, teliti & teratur.

[ni aku kurang setuju,maybe aku sorang yg cermat tp aku bkn sorang yg teratur,hehe..]


• Suka menegur kesilapan org lain & mengkritik.

[em,aku mengaku aku mmg kuat m'kritik..tp aku m'kritik n menegur benda yang betul..membe pun pna ckp,kalo qila kritik mmg pedas..mtk maaf la ek kt sape2 yg pna terasa  2,huhu..]


• Pendiam tapi pandai bercakap.

[ni aku setuju..aku tak suka bercakap dgn org yg aku tak knl..slalu org pk aku sombong,huhu..]


• Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.

[aku mmg slalu b'lagak cool,hehe..pdhl dlm ati Allah saje yg tau..]


• Sangat perihatin & terperinci,amanah,setia & jujur.

[insyaAllah,aku cube...jujur~aku bkn hipokrit..]


• Kerja yg dilakukan sangat sempurna.

[ade jgk la,2 pun dgn bantuan org sekeliling gak..]


• Sangat sensitif yg tidak diketahui.

[ha,aku mmg SGT sensitif tp jrg org tau,hehe...]


• Org yg banyak berfikir.

[kn seronok bila berfikir nie,tapi kdg2 aku je yg pk lbih,hehe...]


• Daya pentaakulan yg baik.

[bleh la sket2,mewarisi bakat ayah..pna b'cita2 nk jd pnyiasat mstri cm conan,agk2 bleh tak??hehe..]


• Otak bijak & mudah belajar.

[Allhamdulillah,kena kuatkn lg semangat nie..]


• Suka mencari maklumat.

[setuju,tue psl aku suke online n m'bce,heheh..]


• Kawal diri dari terlalu mengkritik.

[kdg2 tak terkawal gak,maap lg skali kat sape2 pna trase,ek...]


• Pandai mendorong diri sendiri.

[m'dorong diri utk tido mmg terer,hehe..pjam mate je tros t'tido..kn??haha..]


• Mudah memahami org lain (daya firasat yg tinggi) krn banyak simpan rahsia.

[bleh la thn,hehe..rhsia??mmg banyakkk..]


• Suka sukan,hiburan & melancong.

[sukan,bdminton jela kot..hiburan??aku ske dgr lagu+bace comics,hehe..melancong..oh,dlm mlysia pun tak abes jalan lg,waduuh..]


• Kurang menunjukkan perasaannya.

[buat pe nk tunjuk2,tak penting pun...nnt org kate suke m'nunjuk lak,huhu,..]


• Terluka hatinya sangat lama disimpan.

[selagi bleh simpan,ye simpan aje,hehe..bia kita terluka,jgn org yg kita syg terluka..]


• Terlalu memilih pasangan.

[penting ape,kan nak seidup semati..]


• Sukakan benda yg luas.

[emm??kalo kwsn aku suke yg smpit2 coz rase slmt,hehe..]


• Bersistematik

[sistem=matematik..menggapa,haha..]


** post ni sekadar suke2 n hiburan utk minda sktika cuma,ape slhnye kn..yg penting percaya kat diri sendiri n Allah s.w.t  (",)v

Saturday, October 10, 2009

aku budak akaun~

akaun...?? cam senang je belajar..aku paling tak suke orang pandang rendah kat student akaun..sape kate senang..belajar akaun ni same macam budak medic yang belajar medic n same cam budak engineering yang amek kos engineering  tue tau..[ lebih kurang lar,hehe..]

ingat belajar akaun same cam belajar maths kat sekola dulu...?? 1+2=3...oh tidak....bagi kitorang student akaun,yang penting adalah keseimbangan...daripada yang terakru hinggalah yang terlebih,daripada yang tak imbang kene imbangkan,daripada yang takde kene wujudkan...camne nak wat income statement,balance sheet,cash flow..macam2 la,kadang2 pening dibuatnye..so,masih rase belajar akaun tue mudah...??hehe..

same cam hidup nie..ape yang penting keseimbangan...kita mesti tau macamana nak seimbang kan hal dunia dan hal akhirat...kadang2 terlalu mengejar hal dunia sampai terlupe kat akhirat..ala,kita kan masih muda..da tua2 nanti g la belajar agama...hmmm..pasti ke kita sempat nak jalani hari tua..entah esok entah lusa kita dah takde..camne??macam fixxed asset gak,ade jangka hayatnye,tibe mase kene dispose..tambahan pulak kita tak tau bile hari kiamat akan berlaku..so kene la sentiasa bersedia,tingkatkan amal ibadat..nasihat ni pun untuk aku gak...kalo korang rasa pasti ada hari esok untuk kita,korang silap..kita tak tau..hanya Allah yang tau..

hmmm...banyak yang aku edit untuk entry kali nie..bile bace balik ape yang aku tulis b4 nie,cam terlebih emosi lak,hehe..so ni jela yang tinggal,point penting  ^_^

** masih lagi mencari keseimbangan itu... (",)v

Friday, October 9, 2009

kisah tiket dan kuih sarang semut~

semalam disebabkan kelas abes 2.30 ptg n arini takde kelas,aku n membe2 plan gi umah zaty kat batu pahat..ala,zaty~teman tido aku dikala malam..da lama tak tido atas toto,tak sakit badan ke kawan..??hehehe... [ sempat lg ek..]

ok2,ape yang nak di ceritakan disini adalah keseronokan berjalan ke rumah membe di kala exam hanya tinggal beberapa hari saja lagi =P [ release tension jap..] dapat balik kampung,tenang je rase..

masa sampai tue da nak dekat Maghrib..disebabkan ibu zaty bz masak untuk jamu kitorang,takde pilihan len kena la menapak dari tepi jalan tue ke rumah zaty..ada 11 tiang kesemuanya,kan zaty..tak sangka plak kedatangan kitorang menarik perhatian orang kampung..maybe disebabkan 11 orang anak dara jalan macam berkawad masuk kampung+kecoh2 semuanya,tue yang wat dorang tertanya2,ade ape nie,haha..cube teka sape yang paling tak suke kena jalan kaki tue...ha,mestila zaty,malu katanya..tak pela,kan glamer tue,hehe..bleh excercise lak tue..

nak dipendekkan cite,lepas berbuke [ ader lodeh n rendang,memang bez la makcik masak..] n siap solat semua,kitorang ikot zaty g umah nenek dia plak....beznye,nak jumpe nenek  ^_^ kitorang siap beraya lagi umah nenek zaty,tambah plak dihidangkan dengan teh panas,kuih raya n pelbagai jenis kerepek,apa lagi..melekat lama la kat situ..siap bergambar lagi kat tangga umah nenek zaty,comey tangganye...[pic tak dapat letak coz kurang jelas,huhu..]

balik dari umah nenek zaty,kitorang layan cite seram,fevret nie,baru mencabar kan wak,hehe..dalam kol 1-2  baru kitorang tido...pagi tadi,saat yang ditunggu2~nak balik muar...! semalam pun masa lalu depan umah nak ke umah zaty tue,da rase cam nak suruh pakcik bas berenti jap [macam la bleh kn,huhu..]

ingat nak join yang balik jb,balik 8.30 tapi cam awal sangat,so balik la kol 9.30..thanks 2 zaty n family coz sudi layan kitorang semalam..so dalam kol 12.45 tadi sampai la aku kat umah..home sweet home~~

korang mesti tertanya2,ape kene mengena tajuk entry ni dengan citer aku...cam takde kaitan je..

em,sabar2..nak cite la ni,hehe..penah makan kuih sarang semut tak..?? semalam la kat umah nenek zaty,si kembar paie n farah terrmakan kuih sarang semut yang betul2 ader semut,hehe..[ bese la tue,semut pun nak merasa kuih raya gak..] maybe bekas tue tak tutup rapat kot b4 nie..

paie : la....aku mati2 ingat tue chochlate rice........sedap jer rase..

ape lagi,gelak sakan la kitorang...adoiyai..paie2..ader2 jela hang nie,hehe..

kisah tiket tue plak,tadi sampai kat bus stand bp dalam kol 10.15..nak beli tiket balik muo, yang ader kol 11.45..1 jam lebih tue nak kene tunggu...lamenyerrr,da la nebes kalo sorang2 nie..nasib bek sikin sudi menemani..thanks ek,balik ni aku blanje air limau ais =P

emm,tue jela cite yang berkaitan dengan tajuk..pendek kan?? mukadimahnye je yang panjang lebar,haha..jangan mara aaa..saja je wat tajuk entry camtu,len dari yang len ape..comey kn,heheh..suda qila,tak abes2,sume benda nak comey.. (",)v

** hati gumbira,badan pun sihat,apekah...???!! haha..

Wednesday, October 7, 2009

masih belum terlambat~

assalamualaikum w.b.t

arini genap 18 syawal..cepat betul masa berlalu kan..bagi mereka yang masih bersuka ria menyambut hari raya,sibuk menghadiri rumah terbuka dan sebagainya,sudahkah anda melaksanakan puasa enam di bulan Syawal..??

” Sesiapa berpuasa sepanjang Ramadhan, kemudian diikuti dengan puasa enam hari Syawal, maka seakan-akan dia berpuasa selama satu tahun ”

( Muslim, Abu Dawud, An-Nasa’i dan Ibnu Majah )

besar ganjaran yang telah Allah janjikan kan ^_^

banyak hikmah yang diperoleh apabila kita melaksanakan puasa enam..paling dekat kita boleh lihat dari sudut kesihatan diri sendiri..Puasa selama sebulan penuh di bulan Ramadhan antaranya menyebabkan sistem percernaan di dalam badan berehat seketika di waktu siang selama sebulan..Kedatangan bulan Syawal pula menyebabkan seolah-olah ia mengalami kejutan dengan diberikan tugas mencerna pelbagai makanan pada hari raya dan hari-hari selepasnya..Oleh kerana itulah, puasa enam ini memberikan ruang kembali kepada sistem pencernaan badan untuk berehat dan bertugas secara beransur-ansur untuk kebaikan jasmani kita sendiri..

ada pelbagai pendapat mengenai puasa enam di bulan Syawal ini..antaranya :

~ Pendapat pertama mengatakan adalah memadai seseorang yang ingin melakukan puasa qada dan puasa enam dengan berniat hanya puasa qada pada bulan Syawal..Mereka akan mendapat dua ganjaran sekali gus dengan syarat dia perlu berniat puasa qada terlebih dahulu..

~ Pendapat kedua ialah jika seseorang melakukan kedua-duanya secara berasingan akan mendapat kelebihan di sisi Allah..

~ Sesetengah ulama berpendapat bahawa puasa enam seharusnya didahulukan kerana ia hanya boleh diamalkan pada bulan Syawal sahaja..Bagi puasa qada,ia boleh dilakukan dalam tempoh 10 bulan berikutnya sebelum tibanya Ramadhan berikutnya..

kesimpulannya,terpulanglah pada diri masing2 bagaimana cara untuk melaksanakan puasa enam,adakah melaksanakannya bersama2 dengan puasa qada ataupun melakukannya secara berasingan..memanglah ianya puasa sunat semata2,tapi bukan kah lebih indah hidup ini jika kita serikan pula dengan amalan2 sunat...

" setiap amalan anak cucu Adam adalah miliknya kecuali puasa,ia adalah milikKu dan Aku lah yang memberi ganjarannya dengannya "

( Hadith Qudsi )

jadi,kepada yang telah berjaya melaksanakan puasa enam,tahniah diucapkan..kepada yang belum,tak perlu tangguh2 lagi,masih belum terlambat untuk melaksanakannya,ayuh..!!

** sama2 lah kita berdoa semoga diberi peluang untuk bertemu dengan Ramadhan yang akan datang,amin..



Tuesday, October 6, 2009

kelas terakhir~

sebelum korang fikir yang bukan2,ingin saya jelas kan disini bahawa entry kali ini adalah semata-mata untuk memperingati kelas koko-kekeluargaan islam yang bakal habis hari ini...buat paie,yus,zaimah,sikin,mar n laen2,tau la kelas ni enjoy,korang jangan sedih k,hehe..

so,sementara tunggu kelas tue,singgah la sini jap,nak share sket antara yg saya pelajari dalam kelas koko tue..

bese dengar hadis ni kn~

Sabda Rasulullah s.a.w melalui hadis yang diriwayatkan Abu Hurairah r.a yang bermaksud:

"Seorang wanita itu dinikahi kerana empat perkara : kerana harta, kerana keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka hendaklah diutamakan yang beragama, nescaya kamu berbahagia"

itu pemilihan jodoh bagi wanita..macamana pula dengan lelaki..??

"Apabila datang kepada kamu seorang yang kamu puas hati dari sudut agama dan akhlaknya, maka kamu kahwinkan anak kamu dengannya segera. Jika kamu tidak berbuat demikian, nescaya timbul fitnah di muka bumi ini dan kerosakan yang akan ditempuhnya nanti"

(Riwayat Abu Hurairah)

hakikatnya,nak jumpa jodoh macam ciri2 kat atas ni bukan senang..nak memilih sangat pun tak boleh,coz sebelum tengok orang lain,baik kita cermin diri kita dulu..

ni lagi 1 hadis nak dikongsi bersama~

surah an-Nur ayat 26... Allah s.w.t. berfirman maksudnya: 

"Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji, dan lelaki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji (juga), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik, dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)"

hadis kat atas ni jelas menerangkan mengenai betapa pentingnya sekufu dalam pemilihan jodoh..kalau nak jodoh yang baik2,diri sendiri kena la baik..tapi ada gak yang bertanya,diri dia dah baik,tapi dapat jugak pasangan yang tak berapa nak baik...macamana tue?? hmmm..kalo kes yang macam tue,bagi saya tue tandanya Allah nak menguji,sejauh mana diri tue mampu menghadapi ujianNya..kalau la dia berjaya menjadikan pasangannya seorang yang baik,kan lagi bagus   ^_^

ni plak saya jumpe masa jln2 kat blog orang..so nak kongsi gak la dengan korang..ni semua dari buku tau,tak payah la bergantung sangat dengan benda ni,juz bagi panduan n suke2 jer..

~ 10 ciri lelaki idaman ~

1. ROMANTIK
Ini adalah ciri yang paling utama dicari oleh setiap gadis kerana lelaki yang mempunyai sifat ini mampu membuatkan gadis-gadis di dunia dilayan ibarat permaisuri.

2. BIJAK BERGAYA
Menjaga penampilan itu adalah satu kewajipan agar sejuk mata memandang.

3. SUKA PADA KANAK-KANAK
Lelaki yang suka pada kanak-kanak biasanya bersikap penyayang dan berjiwa lembut..[bukan panas baran]

4. BIJAK
Kebijaksanaan itu adalah penting untuk memimpin sebuah keluarga.

5. MEMILIKI ELEMEN LUCU@KELAKAR PADA KEADAAN
Mampu membuat pasangannya ketawa biarpun ketika berduka.

6. PERCAYA PADA DIRI SENDIRI
Kepercayaan pada diri akan mendorong seseorang itu sentiasa berusaha untuk memajukan diri.

7. BERPANDANGAN JAUH
Tidak hanya duduk ditakuk yang sama dan berani untuk menyahut cabaran yang baru.

8. BEKERJAYA STABIL
Satu hal yang wajib dipenuhi kerana tanpa kerjaya yang stabil, hidup sukar untuk diurus apatah lagi untuk berkongsi hidup dengan orang lain.

9. BERIMAN
Agar dapat membimbing ke arah kebaikan.

10. SOPAN
Menghormati orang tua dan tahu adab-adab yang harus dijaga.

hmmm..teringat plak kat pesan ayah mase tengah berborak dengan yo pasal pelakon2 yg ensem kat tv tue..ayah cakap,ensem je nak watpe,yang penting HATI... ambek~~ kan da kene,malu dibuatnye..[pnjam ayat yo jap..] =P

ape yang nak di kate kn disini,angah setuju tue ayah,hehe..


k la,smpai sini je dulu...nk pesan lebih2 pun diri ni belum cukup sempurna (".)

**6.30pm~ berita terkini,ustazah kate tetibe ade lg 2 kelas koko,arahan HEP..wah,mst korang da tak sedih kn,hehe..adoii,nak kene tuka tajuk ke ni, [ kls terakhir tp tak jadi,hehe..] tak yah la ekk (",)v