pesan pada diri tabahkan hati kuatkan semangat. pesan pada hati kukuhkan iman banyakkan zikrullah. pesan pada naluri jangan mengeluh dan kecewa. tiada daya dan rezeki melainkan dari Allah. dugaan itu suatu tarbiah kehidupan :)

Friday, September 4, 2009

membazir..??

hari jumaat memang hari yang paling best coz de 1 class je,hehe...so tadi plan dengan housemate nak pegi maydin baru yang kat ayer kroh 2..nak beli barang2 dapo + rak pinggan..nak ikotkn x de la jaoh mane ayer kroh 2,tapi disebabkan kat melaka ni tersangat la banyak nye traffic light,cam jaoh gak la perjalanan dibuatnye,huhu..sabo qila,bulan ramadhan ni...

nak dijadikan cite,lepas da beli semua barang yang perlu dibeli,ape lagi..nak balik la kan,mata pn da layu semacam tapi membe nak beli tag untuk gantung student id dia plak..so singgah le booth tepi2 tu tolong membe cari tag sambil cuci mata tengok ape yang dijual..tibe2 sorang membe ni panggil,n tunjuk 1 benda kat aku...ni la benda nye..

ape yang bestnye dengan benda ni aku pun x tau..mybe bnda ni bau cam roti kot x pun sebab comey semacam,haha..n yang x disangka nye aku bleh plak terrr~beli...ish3,camne la bleh sangkut ni..

ape yang x bestnye plak,lepas da beli 2 x tau nak gantung kat mane coz fon sony da ade benda gantung2,sayang sangat nak cabut..fon nokia plak,cam x sesuai je letak benda nie...haaaa...kan membazir namenye 2,huhu..tapi x pe,aku buat keputusan nak hadiahkan benda comey ni kat afiq jela,birthday dia pun nak dekat da,ok la 2 kan,daripada x gune pastu sepah2,x baek,Allah marah..da la membazir 1 hal,ish3...amalan syaitan ke?? astagfirullahala'zim... 

Sesungguhnya pembazir-pembazir itu adalah Saudara-saudara syaitan dan syaitan itu adalah sangat ingkar kepada Tuhannya.. [17:27]

Imam Syafi’e telah memberi satu takrif membazir yang menepati ayat 17:27. Beliau mendefinasikan pembaziran sebagai membelanjakan harta bukan pada jalan kebenaran..in other words, berbelanja di jalan kemungkaran..spend utk melakukan maksiat, kerosakan alam dan masyarakat, kerosakan jiwa dan iman, dan perkara sia-sia lain yang dibenci Allah..

hmm..so,x kisah le ni dikire membazir ke x,yg penting pasni aku kena blaja manage duit dgn sebaik2 nye..nama je student akaun kan,tapi x praktikkan ape yg dipelajari,hehe.. [mlu sndirian  =P ] 

4 comments:

-gadis kacha- said...

chomell la minatang tu qila..
kamu jmpe dye yek,kem slm eyh, hehehehe...camat bpuse aw...
pose jgn tak pose...

ain's said...

qila,,,, nk gk si comel 2...

uSeriyaNa said...

qila lau blnje yus aku ase dlm kategori
TIDAK mbazir an?
hehe...

qila~ said...

gds kcha~ comey eh,hhehe..a'ah la,jmpe mlm 2 kt bzr,shopping skn dia =P

ain~ alo,nk ke..nnt besday ain org kc eh,hehe..

yus~ eleh,blnje sy sundae pn TIDAK lg kn,haha..