pesan pada diri tabahkan hati kuatkan semangat. pesan pada hati kukuhkan iman banyakkan zikrullah. pesan pada naluri jangan mengeluh dan kecewa. tiada daya dan rezeki melainkan dari Allah. dugaan itu suatu tarbiah kehidupan :)

Wednesday, September 30, 2009

Allahuakbar~

masa jumpa umah sewa yang aku dduk sekarang ni,risau gak kot2 funfair kat kawasan lapang depan umah ni akan dibuka semula setelah sekian lama ditutup..dan sekarang ape yang aku risaukan menjadi kenyataan,huhu...

ade orang kate,wah seronok la kau ada fun fair depan umah,kalo nak release tension bleh g situ..emmm,mne de sronok..tak seronok langsung tau tak... =(

funfair ni start masa nak dekat waktu maghrib..nasib baik azan Maghrib n Isyak bleh dengar lagi..kuasa Allah kan..sekuat mana pun muzik yang orang funfair tu pasang,kuat lagi bunyi azan dari masjid tue..Allahuakbar..!! Tapi terganggu sket la dengan muzik n suara orang terjerit2 tue coz mana nak fokus solat lagi,nak fokus study lagi..bengang gak dibuatnya..tapi apa bleh buat,funfair tu bukan aku yang punye,huhu..tabah jela qila...

Ni nak share sket antara kelebihan azan~

antaranya untuk menolak bala' sebagaimana keterangan hadits dari Imam At Thabarani :

عَنْ أَنَسِ بن مَالِكٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْه قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا أُذِّنَ فِي قَرْيَةٍ أَمَّنَهَا اللَّهُ مِنْ عَذَابِهِ ذَلِكَ الْيَوْمَ.


Dari Anas bin Malik r.a berkata, bahawa Rasulullah bersabda: "Jika azan dikumandangkan di sebuah kampung/desa/tempat, maka Allah akan membebaskan warga desa itu dari azabNya
pada hari itu."

(Mujam Al kabir At Thabrani)

ni plak video azan kat Mekah,sangat tenang mendengarnya,so mari hayati bersama... ^_^


** memang tak bleh terima kalau orang bising2 wktu azan...

2 comments:

:: nurhayati :: said...

memg terganggu sgt2 muzik kekuat nih kn?

funfair satu hal.. lg satu hal masa kenduri kawin jiran dkt umah pasang muzik kekuat smpi nk berckp pn susah...

tp ok gak kenduri satu ari tu jerr...kena ari2 cm qila...

emmm sabar je la qila...

qila~ said...

2 la psl...
em,btol la..x penting pn knduri kwin psg muzik nie sume kn...
lagha je,huhu..
sbo jela ni,hehe..