pesan pada diri tabahkan hati kuatkan semangat. pesan pada hati kukuhkan iman banyakkan zikrullah. pesan pada naluri jangan mengeluh dan kecewa. tiada daya dan rezeki melainkan dari Allah. dugaan itu suatu tarbiah kehidupan :)

Friday, September 24, 2010

kisah besday 1

salam semua...

tak mau cerita panjang, tak mau sedih lagi. kesimpulannya *tiba² teros kesimpulan* blog ni telah ditukar url nya. so buat para followers atau siapa² ja yang ada link blog ni di blog korang, sila la tukar url yang baru. tu pun kalau korang nak baca hasil tulisan saya yang sentiasa di update la kan, tak nak takpe,hehe.. saja nak inform :) mungkin ada yang berjaya datang kesini dengan selamatnya atau mungkin juga ada yang tersesat jauh ke web jentayu.com.. errkk~ maaf,saya tak tau ape masalah sebenarnya. diri sendiri pun masih lagi tertanya² mengapa, apa, bagaimana. stress! tapi saya cuba untuk bersangka baik. nak senyum ja banyak² coz semalam besday saya! ek eleh, kecoh ja kan ;p

nak cerita sikit, ini pengalaman pertama saya sambut besday dengan kenduri arwah. sebenarnya hari selasa lepas ayah kepada seorang rakan sekelas saya meninggal dunia. al-fatihah buat allahyarham. so hari rabu kami satu kelas bergerak ke Tampin untuk melawat. ada la majlis tahlil ringkas sikit malam tu. kami sampai semula ke Melaka dalam pukul 11 lebih. beberapa minit ja lagi nak masuk hari ulang tahun saya yang ke 21. *dah tua ka?*

pengalaman ni memang saya takkan lupakan sampai bila² coz terbukti takde hadiah laen yang lebih baek dari hadiah yang satu ni iaitu hadiah dari Allah s.w.t yang mana saya diberi peluang untuk bernafas lagi sehinggalah kini. alhamdulillah. sangat memberi pengajaran buat diri yang nyawa ni Allah boleh ambil setelah Dia bagi pinjam bila² masa yang di kehendakiNya. bukankah kematian itu adalah sebaik² pengajaran. yee sangat² memberi pengajaran buat diri saya. anda bagaimana??

salah satu ucapan sempena ulang tahun kelahiran saya semalam yang takkan dapat saya lupakan dari seorang rakan : happy one year near to death, semoga umur kamu diberkatiNya.. *thanks akak cantek ;)* 


Dari Abu Sa'id r.a katanya: (Pada suatu hari) Rasulullah s.a.w masuk ke tempat sembahyangnya, lalu dilihatnya beberapa orang sedang gelak ketawa, Baginda s.a.w pun menegur mereka dengan bersabda: "Ketahuilah! Sesungguhnya kalau kamu banyak menyebut dan mengingati perkara yang memusnah dan menghilangkan perasaan kesenangan tentulah peringatan mengenainya akan menghalang kamu daripada melakukan apa yang aku lihat ini, maka hendaklah kamu selalu mengingati dan menyebut perkara yang memusnah dan menghilangkan perasaan kesenangan, iaitulah maut, kerana sesungguhnya pada tiap-tiap hari kubur menyeru, katanya: "Akulah rumah dagang, akulah rumah yang sunyi sepi, akulah rumah yang penuh dengan tanah, akulah rumah yang penuh dengan ulat". Maka apabila hamba Allah yang mukmin dikebumikan, berkatalah kubur kepadanya: "Dipersilakan dengan segala hormatnya! Ketahuilah sebenarnya adalah engkau - kepada ku - sekasih-kasih orang yang berjalan atas ku, oleh itu apabila engkau sampai kepadaku dan diserahkan urusanmu kepadaku pada hari ini, maka engkau akan melihat layananku kepadamu'; Kubur itu pun menjadi lapang baginya seluas mata memandang, serta dibukakan baginya sebuah pintu ke Syurga, (lalu datang kepadanya sebahagian dari bau Syurga dan udaranya, serta ia dapat mencium dari baunya yang semerbak harum dan merasa senang hati dari segala yang dilihatnya dalam Syurga itu). Dan sebaliknya apabila oarang yang berdosa atau orang kafir dikebumikan, berkatalah kubur kepadanya: "Tidak layak engkau disambut dan dipersilakan; ketahuilah sebenarnya engkau - kepada ku - adalah sebenci-benci orang yang berjalan atasku; oleh itu apabila engkau sampai kepadaku dan diserahkan urusanmu kepada aku pada hari ini, maka engkau akan melihat apa yang aku buat kepadamu". Nabi s.a.w bersabda lagi: "Kubur itupun mengepitnya sehingga berselisih tulang-tulang rusuknya". Kata rawi hadis ini: Nabi s.a.w , (sambil bersabda menerangkan yang demikian, lalu Baginda s.a.w) memasukkan jari-jari sebelah tangannya dicelah jari-jari yang sebelah lagi, kemudian Baginda s.a.w bersabda lagi: "Dan dilepaskan kepada orang itu tujuh puluh ekor ular besar yang kalaulah seekor di antaranya menghembuskan nafasnya di bumi nescaya tidak akan tumbuh sesuatu pun dari tumbuh-tumbuhan atau tanaman selagi dunia ini masih wujud, kemudian ular-ular itu akan mematuk-matuknya dan meluka-lukakannya sehingga ia dibawa untuk dihisab (dan menerima balasan)". Kata rawi hadis ini: Nabi s.a.w bersabda lagi: "Bahawa sesungguhnya kubur itu adalah sebuah taman dari taman-taman Syurga atau sebuah gaung-gaung Neraka". sumber : JAKIM

sekadar renungan kita bersama, semoga bermanfaat..

3 comments:

MUSLIM 24 JAM said...

Selamat Hari Lahir... Moga sentiasa diberkati Allah (~_^)

shahniz said...

url lama ada masalah aper erk..? kena sabotaj ker..;-)

~kematian adalh sesuatu yg pasti~

qila~ said...

muslim 24jam : terima kasih,amin ya rabbal a'lamin~

shah : agknye kot,xpela,redha2~