pesan pada diri tabahkan hati kuatkan semangat. pesan pada hati kukuhkan iman banyakkan zikrullah. pesan pada naluri jangan mengeluh dan kecewa. tiada daya dan rezeki melainkan dari Allah. dugaan itu suatu tarbiah kehidupan :)

Monday, September 13, 2010

kisah raya saya ♥

salam semua :)
juz nak share segala pitcha yang diambil sepanjang 3 hari beraya kat muo n endau. raya ke 4,tadi la kan. juz abeskan masa dalam kereta,aktiviti sakit pinggang beramai-ramai -.-'' emm nak menaip macam penat. disebabkan rindu kat incik blog,kena la update,haha. so post kali ni banyaak pic ja. tapi kalau nak lagi banyak, rajin-rajin kan lah diri korang singgah blog saya yang satu lagi. insyaAllah esok lusa baru update,hehe..

raya pertama


ketupat nasi+sambal sotong+rendang daging+kuah lodeh+ayam goreng
nak buat pengakuan! baruu ja belajar masak
sambal sotong n rendang daging dengan ibu.
ada kemungkinan boley direject bakal mak mertua nih,lalala~ ;p


aktiviti mengisi kuih-muih dalam balang.
ok sape tak tahu ni kuih apa, sila tanya mak korang.
ni kuih semperit la. bajet cun ja kan,heh..


satu-satunya pic raya yang boley di'reveal'kan sebagai pengenalan diri.
oh ye, along takde dalam gambar coz dia la camerawoman itu,aish~
tema tahun ni patutnya maroon, tapi dah macam-macam ada pulee..
abaikan okeh~

raya kedua


sudah berada di Endau :)
melawat kubur tok bah, tok teh n mak cha adalah satu kemestian.
rindu~ T_T
tahukah korang, kebanyakan ulama' berpendapat bahawa menziarahi kubur
bagi lelaki hukumnya adalah sunnat dan bagi perempuan adalah makruh.

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda yang bermaksud :
" Dahulu saya pernah melarang kamu menziarahi kubur
tetapi sekarang boleh kamu menziarahinya,
kerana menziarahi kubur itu boleh menimbulkan sifat zuhud
terhadap dunia dan ingat kepada akhirat ”

leka alif n arib makan kuih. kamilah bz mengunyah. alahai anak buah den~
menjadi suatu kemestian juga buat kami untuk pergi menziarahi
mereka mereka yang rumahnya di sekitar kawasan perkuburan tu.
sangat seronok!! bayangkan, ada 5 kereta joint n dalam 4 5 rumah yang kitorang akan pergi. setiap tahun macam tu,
dari saya kecik sampai lah dah besar gabak ni,hehe..

ini lagi pic saudara-mara yang leka makan kuih raya
sambil buat 'mesyuarat'. air 1 jag dah abes pon tak reti-reti nak balik,haha..
selagi takde yang mengajak, selagi tu la kami melekat ;D


ok, masa untuk balik.
dah puas breakfast kat umah orang takkan lunch pon nak kat situ kan.
melampau pulak,hehe. terima kasih makcik pakcik, atok nenek
yang sudi terima kedatangan kami.
panjang umur tahun depan jumpa lagi :)
*bajet mereka dok bace blog ni,haha..*

raya ketiga


beraya ke rumah mak ndak n pak ndak, rumah mak ngah n pak ngah,
rumah anjang n mak anjang, rumah ucu n mak esah.
errk, ade yang tertinggal tak? cukup kot.
tengoklah nu'man n naufal yang sangat aktif itu. bergegar pic nih,adoila.
akma macam tercekik kuih,mengapa?haha..
yang laen-laen leka buat aktiviti bebas~

kesimpulannya


saya masih layak dapat duit raya!
terbukti umur bukanlah penghalang,wee~
sampul pos wajib letak atas, dari ibu n ayah tu :)
terima kasih daun keladi ya makcik pakcik, kazen mazen sekalian.
tahun depan boley kasik lagi~
turn saya? errk,perlu ka? anak buah dah la ramaaai,camne.
tunggu la 4 5 6 7 tahun lagi kot..
('',)v

alhamdulillah raya tahun ni still meriah macam tahun-tahun lepas walaupun tak ramai yang balik. masing-masing dah berkeluarga kan,takpela. ayah selalu pesan kat kami adik-beradik, nanti dah ada keluarga sendiri pastikan aktiviti camni diteruskan. insyaAllah, jika dipanjangkan umur.

Imam Ahmad dan Abu Dawud meriwayatkan dari Ali r.a katanya :
Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:
" Apabila seseorang telah menziarahi saudara seislamnya,
sebenarnya dia telah berjalan-jalan
memetik buahan syurga sehinggalah dia duduk.
Apabila dia duduk maka rahmat menaunginya.
Jika di waktu pagi maka 70,000 malaikat berselawat
( berdoa memohon ampun )
untuknya sehingga waktu petang. Jika di waktu petang,
maka 70,000 berselawat ( berdoa memohon ampun )
untuknya sehingga waktu pagi "

p/s : balik tadi terus p timbang berat. saya berjaya menambahkan berat badan! sila ucapkan tahniah ye,hee~ berat korang naek tak raya ni?? :)

3 comments:

Anonymous said...

wah banyak btol duit raya dia:)

the Prayer for Allah ~ صلاة الله said...

comelnye qila..(ececeh..malu la tu ;)

qila~ said...

anon : alhamdulillah murah rzki,kmu x nk ksik? :)
kak ain : xmlu tp sgan,hehe..