pesan pada diri tabahkan hati kuatkan semangat. pesan pada hati kukuhkan iman banyakkan zikrullah. pesan pada naluri jangan mengeluh dan kecewa. tiada daya dan rezeki melainkan dari Allah. dugaan itu suatu tarbiah kehidupan :)

Tuesday, April 20, 2010

post macam rojak :p

membe sibuk2 tanya bila mau buat post baru? kata 1 hari 1 post..haha..eleh,bajet korang bace kan, slalu kata post aku panjang sangat..disebabkan qila adelah orang yang berpegang pada janjinya,qila wat la..oleh itu, post ni aku wat sesimple yang buleh.. bace jangan tak bace :))) untuk kali nie takde topik khusus,cite umum ye.. 

1. dapat tau yang yo nak p lawan ping pong peringkat negeri jumaat nie.. betol2 hebat ini budak,bak kate sedara mare sume, kecik2 cili padi.. gud luck yo utk game tue, angah tau kmu buleh, kmu memang antara budak terhebat yang angah penah jumpe,hehe.. selesai je sume nie,fokus betol2 untuk spm nanti..semangat...!!! kalo dah usaha tue,serahkan je semua kat Allah,tawakkal :)

2. terbaca di blog seorg membe skola,kereta dia kena calar.. banyak kot aku tengok calarnye,sah2 memang ada orang dengki,ish3.. takpe la hani, biar Allah je balas perbuatan busuk orang tue.. ape yang penting,sabar :)) Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : “ Jauhilah olehmu sekalian akan sifat dengki, kerana sesungguhnya dengki itu menghapuskan kebaikan, sebagaimana api menghanguskan kayu bakar "

3. makin dekat exam, makin stress kan..so satu je aku nak pesan, jaga hubungan baik dengan manusia supaya hubungan kita dengan Allah pun lebih terjaga.. yang boleh diselesaikan, kita selesaikan..senyum jekk..Dalam sebuah hadis disebutkan, " Sebaik-baik manusia adalah mereka yang paling banyak memberi manfaat untuk manusia (orang lain) "

4. baru join satu group kat fesbuk,' kami tak pandang rupa kami pandang hati..' la nie mcm2 group yang pelik ade kat fesbuk,lawak betol..hah,terus teringat kat afiq, rindu sama itu budak,huhu..sebab afiq slalu sgt pesan kat akak2 dia yang 3 orang nie, jangan pandang rupa, tapi pandang akhlak..hehe..baek la adikku :))) sabda Rasulullah s.a.w : " Apabila seseorang yang kamu yakini tentang keagamaan dan akhlaknya datang melamar maka kahwinkanlah dia (dan Rasulullah menyebutnya hingga tiga kali) "

5. ibu bagitau mlm sabtu nie ada kenduri..terus dilemma mau balik ke tak coz isnin ade paper.. last2, decide dengan kazen kat fesbuk balik untuk 1 malam tue je,hehe..mekaseh mr.fesbuk bg kitorang pluang berkomunikasi secara percuma,haha.. along plak tak dapat balik, ade fsyen show katanya, perghhh..ayat poyo betol la along :p

6. baru mintak tolong cik yus downloadkan muvi..saw 1-5 n v for vendetta.. sangat tak sabar mau habiskan exam supaya dapat layan muvi2 nie,hoho.. oi oi qila,start pon tak lagi eh,berangan jek lebey,heh..mekaseh ye cik yus, anda memang penting di ati ini..wah, kat blog tue tulis,hehe.. sila terharu sekarang cik yus,lalala..

7. sejak ade banyak mase lapang kat umah nie, *lapang la sangat* kitorang 1 umah n paie ade wat something bersama2..aku harap sangat apa yang kita wat nie berkekalan cam akak jiran sebelah tue ek.. insyaAllah.. semoga ukhuwah yang kita bina ni kekal untuk selamanya.. meh nak mention sket nama bia korang glamer cam yus tadi,haha..aku sayang korang selalu, kawan sampai mati :)))) zaty,paie,farah,zaimah,n fatin  

pic comey yang ammat.. XD

p/s : pendek tak post nie,pendek tak,pendek tak..? hehe..inilah hasil post yang agak ntah ape2,cam rojak seperti tajuk diatas..maaf,kesan drpd asyik stdy jek,so amek mse utk rilex :)))))))

11 comments:

gadis kaca said...

huhuhu~~
chaiyokk qila~~
wish u best of luck dearie!

useriyana said...

waaaa..kali ni btol2 sgt terharu ni.
sangattt OK!!haha..
camni la yg kite nakk.haha..
mekasih syg..nnt i dunlod kan.
tggu free time ;)

qila~ said...

pza : thanks dear :)) gud luck tok kmu juge..

yus: haha..okeh2,xpe jnji pas exm dpt,hoho..ble turn qila nk glmer kt blog yus plak :p

cik zaty said...

terharu2 qila..ada mentioned nama zaty gak..huk2..mudah2an mcm tu la kan..ukhwah kita bpnjangan..amin.. :)

qila~ said...

mestila,kne ckup sume..dah kate sume pnting..sronok dpt knal korg,hehe..amiinn :))))

Anonymous said...

alhmdillah..turut tumpang gmbira utuk ayt d bwah2 tu ye..smg pershbtn akn trus tjlin.. (^_^)

yg ke2,selama bc mna2 prkra yg ada d blog ni,x kra la rojak atau apa tpi x pernh tggl hdis..he2..(^_^) blh thu sbb apa?sy thu apa jwpnnya..^^ boleh pkck jwb..klu slh blh brthu..
(^_^)

qila~ said...

insyaAllah..ha,pkcik nk jwb? sile2 :)

Anonymous said...

trm ksh..jwpnnya : KERANA SETIAP WANITA ITU MEMANG PERLU TAHU AGAMA "

(^_^)btul au salah..he2

qila~ said...

tue btol gak,tp yg sbnanye, 'smpaikanlah walau hanya 1 ayt'.. kan..

P.A.I.E said...

qila = thanks.. nk nangis nie..
dh byk post ko sal aku kan??

qila~ said...

wlcOme :)) sgt byk kot,haha..turn aku ble lak?