pesan pada diri tabahkan hati kuatkan semangat. pesan pada hati kukuhkan iman banyakkan zikrullah. pesan pada naluri jangan mengeluh dan kecewa. tiada daya dan rezeki melainkan dari Allah. dugaan itu suatu tarbiah kehidupan :)

Monday, November 15, 2010

jalan-jalan #1

salam semua.. nampaknya 9 tahun saya sudah berlalu. seperti yang di janjikan saya nak cerita pengalaman saya pergi korea aritu,haha.. korea la sangat kan, pergi i-city shah alam ja pon. ape yang buat saya berkobar sangat nak pergi sini? sebab ada sekali tu ternampak pic membe kat facebook, dia pergi tempat yang sangat banyak lampu = i-city. di sebabkan kaki teringin sangat berjalan, maka tanpa segan silunya saya ikot paie pergi kl hari jumaat lepas, dengan harapan dapat singgah i-city la nanti. hakikatnya paie p kl nak jumpa kawan-kawan sekolah rendah dia kan. aish, menyebok betol qila ni ;p


siyes saya cakap, jalan-jalan cuti sem kali ni lebih banyak cabarannya kalau nak di bandingkan dengan jalan-jalan cuti sem lepas. ape yang mencabarnya? sebab kami pergi berdua saja. ya, saya dan paie. yakin kan? Alhamdulillah selamat pergi dan balik :) kami bertolak p kl dalam pukul 11. sampai ja kat bukit jalil terus jalan kaki nak p naek lrt lak. terus shoot pergi kl sentral, turun situ amek lrt pergi subang jaya pulak. lepas tu sambung naek bas mini,haha.. memang 'mini' sungguh la. bila saya cerita ni dekat membe saya saliza n aisyah yang kerja kat shah alam tu, dorang cakap dorang sendiri pon tak merasa lagi naek bas mini. oke, sekarang sape yang duduk dekat kl nih? *erk,kaitan?*


lepas tu teros pergi sunway piramid sebab membe paie sume janji nak tunggu kat situ. di sebabkan saya ni pemalu (?) saya tak la join paie berjejak kasih dengan membe dia kan. saya teros pergi surau solat zuhur n duduk situ dalam 1 jam merehatkan kaki then baru keluar jalan-jalan cari makan. berseorangan! yup, berseorangan. alhamdulillah, nasib tak kena culik,haha.. sape jela nak culik kan setakat saya yang selekeh ni obvious sangat tak banyak duit  ;p 


akhirnya saya decide p makan kat kfc ja. juz amek snack box + 3 layer tea sambil observe keadaan sekeliling. lama gak saya makan kat situ macam buat kedai kopi sendiri lak kan, da la amek meja 4 orang punya seat, duduk sorang, tak bersalah langsung,hee.. tapi masa beratur tu ada la sorang dua manusia yang tengok saya laen macam. maybe sebab saya bawak beg sandang besar tu kot. mesti dalam hati dorang cakap eh ape kelas pergi shopping complex macam tu, lagak orang lari rumah ja. tapi saya abaikan pandangan tu. abaikan..


3 layer tea da tak nampak 3 layer, lupa amek pic b4 kacau.
 da sebati pon,huhu..


lepas dah puas buat muka tak bersalah, saya pon gerak pergi tengok paie maen ice skating dengan membe dia. saya mesti la tak join, setakat maen roller blade saya memang pro, tapi ice skating? tak berani menanggung risiko. saya tengok pon yang maen tu semua ramai yang jatuh. perggh, nampak macam sakit tapi masing-masing cover cun n control macho ja. yela..ramai orang kot  ;p


lagi 1 sebab saya tak join ialah kalau nasib kurang baek, insiden terambil kesempatan bole berlaku. antara contoh yang saya nampak la masa tu, ada sorang perempuan ni hampir nak jatuh, tiba-tiba datang mamat chinese ni terpegang dia dari belakang macam nak selamatkan *takpun dia tak sempat nak break* em maksudnya pegang ketiak perempuan tu guna kedua belah tangan, macam nak peluk dari belakang la. haaa, kan da semacam tu. saya tengok muka mamat tu pun da cuak coz anak dara sape la dia hampir terpeluk kan,haha.. tapi ada 1 pasangan makcik n pakcik ni saya tengok sweet ja maen sesame. dah la dorang ja yang nampak cam baya ibu n ayah saya maen kat situ, maen lak same-same. adoi,sangat sweeeet!


tengok, siap pegang tangan lagi. mana nak carik?? ;p


lepas paie n membe dia puas maen ice skating, masing-masing nak balik la kan. yang tak bestnye bila dorang jumpa saya dorang cakap, eh korang ni kecik-kecik ja ek? erkk, tau la kami kecik a.k.a rendah nak di bandingkan dengan mereka yang tinggi, kurus lagi vogue,haha.. saya pon gelak jela, amek ja kata-kata tu sebagai satu pujian :)  jom balik. jom balik. lagi sekali kena naek bas mini g station ktm nak ke shah alam lak. walaupun ada koc wanita tu, keadaan dalam train sangat lah padat. 


maksud saya padat disini boleh disinonimkan dengan keadaan seperti buah pinggang bertemu buah pinggang ye. *ayat yang sama saya gunakan masa dalam train sampai orang kat situ senyum tengok saya, saya pon senyum balik,heee* siyes, nak jatuh pon takde ruang dah. agaknya semua wanita masa tu guna koc wanita kot,haha.. tengok waktu kat jam tangan, oke faham! waktu orang balik kerja. dengan ini saya sangat lah salute pada mereka mereka yang hari-hari perlu naek train kalo nak ke mana-mana. tahniah, korang memang tabah! 


sampai ja kat shah alam, saya n paie tunggu bas. wah, semua bas rapid kl kat situ perlu guna kad touch n go. aishh, tak adil betol. takde pilihan laen kami kena naek teksi. nasib la tak mahal sangat, dalam rm5.70 gitu. masa tu kami terus ke kompleks pkns. sampai-sampai ja saya cakap "la ni ke kompleks pkns??" sambil buat muka tak percaya. yela, masa stay kat uitm shah alam 1 minggu dulu selalu gak dengar orang sebut-sebut. ingat best la sangat, takde ape kot. opps! maaf orang shah alam. jangan terase,hehe.. kami solat maghrib n isyak kat situ then teros naek bas pergi i-city. 


kat i-city pulak, kami.... eh eh,cop! rasanya ni bukan post cerita pasal i-city ja, macam karangan sekolah rendah bertajuk " pengalaman saya semasa cuti sekolah " sudah, kan?  =.=''  ni la orang panggil post cecah lantai,huhu.. oleh itu para pembaca sekalian, saya rasa better saya stop kat sini n sambung cerita pasal i-city kat post laen. korang pon mesti tak larat nak bace dah kan. *eh ade yang bace ka? kalo ada cepat komen tunjuk bukti,haha* 


bersambung....


p/s :  jauh perjalanan luas pemandangan. tapi jangan salah pandang  :)
p/s p/s : sangat-sangat bersyukur kena pindah study kat melaka 

5 comments:

P.A.I.E said...

haha.. aku dh suka baca cite ko yang berjala skrg nie.. sila smbung cepat..
okey..

qila~ said...

ko suke sbb ade nme ko kn,haha..nnt sok lusa aku smbung :)

sinarcahaya said...

wah cik qila bercuti d kl... best x? ok cpt2 post tntg i-city. kaki dh teringin nk ke sana nie. hehe

useriyana said...

nape tak bawak cik yus??
lau tak da ade org teman makan kfc.hehe..

qila~ said...

ain : mst la bez,dpt shopping tdung murah,hehe..ok2,nnt smbung ek..

yus : ala,awl2 pg da dpt brita kmu blik sgamat..cmne mau ajk,hehe..