pesan pada diri tabahkan hati kuatkan semangat. pesan pada hati kukuhkan iman banyakkan zikrullah. pesan pada naluri jangan mengeluh dan kecewa. tiada daya dan rezeki melainkan dari Allah. dugaan itu suatu tarbiah kehidupan :)

Friday, July 2, 2010

chickenpox

semalam afiq pula kena chickenpox. itupun selepas 2 minggu yo kena. saya khabarkan berita tu pada ayah sebaik saja dia pulang dari kerja. saya lihat air muka ayah agak kecewa. bukan apa,saya tau dia risau kan adik-adik saya. bila dapat mc untuk 2 minggu,semestinya banyak pelajaran yang bakal tertinggal. yep,saya juga risaukan mereka.

tapi saya lebih kesian tengok ibu yang bersusah payah menjaga adik-adik. lepas satu,satu. tapi ibu tak pernah mengeluh. sebaliknya saya pula yang terasa letih,huhu. waktu sakit memang masa untuk muhasabah diri. meningkatkan rasa syukur padaNya. ujian itu tanda kasihNya Dia pada hambaNya.

nampaknya dikalangan adik beradik,saya saja la yang belum kena chickenpox. kata orang,kita pasti akan kena sekali seumur hidup. betol ke? ayah sampai sekarang tak pernah kena chickenpox. *saya baru tahu* alhamdulillah,semoga kesihatan ayah terus dalam keadaan baik. begitu juga dengan ahli keluarga yang lain,semoga semua sihat sihat saja. amin~

bersabarlah yang indah. alangkah dekatnya kelapangan. barangsiapa muraqabah (merasa dekat dengan) Allah dalam seluruh urusan, ia akan berhasil. barangsiapa yang membenarkan Allah tidak akan terbawa gangguan. dan barangsiapa yang mengharapkanNya, Dia akan ada di mana orang itu mengharap.
(Manaqib AsSyafie,AlBaihaqi 2/362)

No comments: