pesan pada diri tabahkan hati kuatkan semangat. pesan pada hati kukuhkan iman banyakkan zikrullah. pesan pada naluri jangan mengeluh dan kecewa. tiada daya dan rezeki melainkan dari Allah. dugaan itu suatu tarbiah kehidupan :)

Thursday, July 8, 2010

sejauh mana kita ikhlas?

ada seseorang beritahu saya, jangan sesekali mempertikaikan sejauh mana ikhlas ataupun tidak akan sesuatu perbuatan itu.

saya tanya mengapa tidak boleh?

dia menjawab, ikhlas itu ibarat semut hitam yang berjalan diatas batu yang hitam pada malam yang gelap. jadi mana mungkin kita menjumpainya.

mereka yang lain menyampuk, yang pergi cari semut hitam tu kenapa? kita sedang berbicara perihal keikhlasan.

dia tersenyum lalu berkata, kenapa perlu mengetahui pentingnya ikhlas atau tidak, sedangkan diri kita sendiri tak tahu betapa ikhlasnya kita membantu,memberi pujian sekalipun dalam beribadah.

yang hadir semuanya senyap,mulut terkunci.

dia berkata lagi, sebelum anda mempertikaikan keikhlasan orang lain, tanya pada diri sendiri ikhlas kah anda? jika ikhlas apa buktinya? tak ada bukti? maka, renungkanlah apa yang telah anda pertikaikan tadi :)

ikhlas atau pun tidak, hanya Allah yang lebih mengetahui.

ya, banyak yang benar dengan kata-kata dia tadi. akui saya sambil tersenyum tapi sekadar didalam hati lalu pergi membawa diri.

No comments: